Oyun Terapisi
Oyun terapisinin temelinde oyunun çocuğun kendini ifade etmesinin doğal bir yolu olduğu gerçeği yatar. Tıpkı pek çok erişkin terapi türünde kişinin yaşadığı zorlukları konuşarak anlatması gibi çocuklar da duygu ve sorunlarını oynayarak ifade ederler.,
Oyun terapisi, çocukların kendilerini ifade ettikleri ve yaşadıkları sorunlarla baş etmek için yeni yollar keşfettikleri bir terapi tekniğidir.
Çocuk oyun yoluyla kendini ifade ederken terapist de yansıtmalarla oyuna eşlik edip temaları gözlemler ve çocuğun iç dünyasını temalar aracılığıyla keşfeder.
Oyun terapisi sürecinde her üç seans tamamlandıktan sonra ebeveyn danışmanlığı seansları gerçekleştirilir. Bu ebeveyn görüşmelerinde çocuğun evdeki durumu, oyun odasındaki temalar ve analizler hakkında konuşulur.
Oyun terapisi çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, sınırları öğrenebilecekleri ve yaşadıkları sorunlarla baş etmek için yeni yollar keşfedebilecekleri güvenli bir ortam sağlar.
Oyun kendisini ifade etmenin en doğal aracı olduğu için çocuk gerginlik, hayal kırıklığı, saldırganlık gibi birikmiş duygularını oyun yoluyla dışa aktarma fırsatı bulur. Çocuk, oyun yoluyla dışarı aktardığı duygularla yüzleşir, bunları denetlemeyi öğrenir ve bunlardan uzaklaşır.
Oyun terapisi 2-9 yaş aralığındaki çocuklarla çalışırken kullanılan bir tekniktir.
Seanslar ortalama 18-24 hafta sürebilir fakat her çocuğun süreci kendine özeldir. Bu sürede değişiklikler olabilir.
ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ
Çocuk merkezli oyun terapisi yönlendirici olmayan, çocuğun liderliğinin takip edildiği bir tekniktir. Erişkinlerin yönlendirmesi ve kısıtlamalarının olmadığı bir ortam çocuk için özel bir deneyimdir ve tam olarak kabul gördüğü için kendisine doğrudan bakabilir.
Çocuk, oyunlarla kendisini anlamaya ve anlatmaya çalışırken terapist empatik dinleme ve yansıtmalarla çocuğa eşlik eder, oyun sırasında onun liderliğine saygı duyar.
Terapist ve çocuk arasındaki ilişki, birincil iyileştirici faktördür.
Çocuk merkezli oyun terapisi, çocuğun problemine değil çocuğa odaklanır. Destekleyici bir ortam sağlandığında, çocuk kendini geliştirmeye ve problemlerini çözmek için sorumluluk almaya yönelecektir.
Çocuklar için güçlendirici bir yaklaşımdır.